Τα πραγματικά χρώματα της Benetton

Η γνωστή εταιρία ρούχων Benetton κατέχει περισσότερα από 2.000.000 εκτάρια γης σε ολόκληρη την Αργεντινή, είναι δηλαδή ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στη χώρα.

Εγκαταστάθηκε στην Παταγονία στις αρχές του 1990, όπως έκαναν και άλλες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν το ξεπούλημα εδαφών που προώθησε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Κάρλος Μένεμ.

Οι αυτόχθονες Μαπούτσε, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή πριν από την άφιξη των Ισπανών αποικιοκρατών, διεκδικούν την προγονική τους γη, τμήμα της οποίας έχει αγοραστεί από τη Benetton. Η εταιρία προσπαθεί με νομικά – και όχι μόνο – μέσα, να αποκλείσει τα αιτήματα τους. Για παράδειγμα, έχει αγοράσει το μουσείο στην κοντινή πόλη Leleque, στο οποίο οι Μαπούτσε αναπαρίστανται ως νεοαφιχθέντες κάτοικοι, προερχόμενοι από τη Χιλή.

Τα δύο τελευταία χρόνια μία ομάδα Μαπούτσε, η οποία ανήκει στο Αυτονομιστικό Κίνημα MAP, σταδιακά άρχισε να ανακαταλαμβάνει εδάφη, τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία της Benetton. Η αστυνομία κάνει συνεχείς επιδρομές με διάφορες προφάσεις, πότε ψάχνοντας για όπλα, πότε επειδή υποτίθεται ότι τα πρόβατα εντός της περιοχής, ανήκουν στη Benetton. Κατά τις βίαιες αυτές εισβολές πυροβολεί αδιακρίτως, κάνει συλλήψεις και καταστρέφει τις κατοικίες των ανθρώπων.

2 σκέψεις σχετικά με το “Τα πραγματικά χρώματα της Benetton

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s