Κολομβία: τέσσερα μέλη του κινήματος ενάντια στο φράγμα Hidroituango δολοφονήθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες

Τέσσερις άνθρωποι στην Περιφέρεια της Αντιόκια, οι οποίοι εναντιώνονταν στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στη χώρα, δολοφονήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Ο 47χρονος Hugo Albeiro George Pérez, πατέρας 12 παιδιών (!) και ο 23χρονος ανιψιός του, Domar Egidio Zapata George δολοφονήθηκαν στις 2 Μαου, ενώ ο Luis Alberto Torres και ο αδερφός του Duvian Andrés στις 8.

Ο Hugo δεχόταν επί ένα χρόνο απειλές για τη ζωή του, αποφεύγοντας να μιλάει γι’αυτό. Προτιμούσε να πιστεύει ότι δε θα του συνέβαινε τίποτα. Δυστυχώς, του συνέβη ό,τι και σε άλλους 60 αγωνιστές και αγωνίστριες σε μία χώρα που μετράει περισσότερες από 300 δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Αύγουστο του 2016, όταν και υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Σάντος και των ανταρτών των FARC. Δηλαδή, σε περίοδο «ειρήνης».

Το Movimiento Ríos Vivos είναι μία συλλογικότητα που συγκρότησαν κάτοικοι των πόλεων και των χωριών που ανήκουν στους δώδεκα δήμους που πλήττονται από την κατασκευή του Hidroituango. Τα τελευταία οκτώ χρόνια κατασκευής του φράγματος, το κίνημα έχει δεχτεί 63 απειλές, έξι δολοφονίες μελών του, ενώ οι κοινότητες που επηρεάζονται άμεσα, έχουν υποστεί έντεκα μαζικές εκκενώσεις, κατά τις οποίες συνολικά 700 οικογένειες εκτοπίστηκαν.

Από τα μέσα Απριλίου έχει ξεκινήσει το γέμισμα του φράγματος, γεγονός που έχει προκαλέσει πλημμύρες στους κοντινούς οικισμούς. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν το τελευταίο διάστημα να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη και για έναν ακόμη λόγο: στις όχθες του ποταμού Κάουκα, πάνω στον οποίο έχει χτιστεί το τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο, βρίσκονται θαμμένα πολλά από τα θύματα που έχει αφήσει πίσω της η ένοπλη σύγκρουση και κυρίως οι σφαγές των παραστρατιωτικών. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 159 πτώματα. Οι συγγενείς των αγνοουμένων, μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, βλέπουν να χάνεται και η τελευταία ελπίδα να βρεθούν οι δικοί τους άνθρωποι, έστω και νεκροί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s