Πόσος ρατσισμός χωράει σε μία φωτογραφία lifestyle περιοδικού;

Η φωτογραφία αυτή από το μεξικανικό περιοδικό Club, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εξαιτίας του συμβολισμού της.

Το ρεπορτάζ με τίτλο «Στην καρδιά του Σαν Μιγκέλ» απεικονίζει ένα νιόπαντρο ζευγάρι που αγκαλιάζεται, ενώ στην άλλη άκρη της φωτογραφίας κάθεται σκυφτή στο πεζοδρόμιο μία ιθαγενής γυναίκα, που πουλάει τις χειροτεχνίες της.

Η φωτογραφία αναδεικνύει το ρατσισμό και τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεξικανικής κοινωνίας, στην οποία οι ιθαγενείς αντιμετωπίζονται όχι απλώς απαξιωτικά, αλλά ως άνθρωποι χωρίς δικαιώματα. Η υψηλή κοινωνία του Μεξικού, που σχετίζεται με τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και του θεάματος, απολαμβάνει τον πλούτο και την ευτυχία. Τι μας λέει η εικόνα; ότι οι πλούσιοι άνθρωποι με λευκό δέρμα είναι πολύ ανώτεροι από τους φτωχούς με σκούρο δέρμα. 

Σε αυτό τον κόσμο, η λευκή τους ανωτερότητα, τους δίνει το «δικαίωμα» να προσεγγίζουν μία ιθαγενή γυναίκα, της οποίας δε φαίνεται καν το πρόσωπο, περίπου ως πράγμα, ως μέρος του τοπίου, ως διακόσμηση και ως τουριστική ατραξιόν της κατηγορίας «Mexican curious». Άλλωστε το φολκλόρ είναι η τελευταία έκφραση της μόδας και του στυλ.

Κι επειδή το λευκό προνόμιο (όπως όλα τα προνόμια – το ανδρικό, πχ.) είναι τυφλό, το κερασάκι στην τούρτα είναι τα σχόλια κάτω από τα άρθρα που κατακρίνουν τη συγκεκριμένη φωτογραφία: «Μα πού βλέπετε τον ρατσισμό;;;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s