Λας Πατρόνας, ένα παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης

Το τρένο γνωστό ως «La Bestia» (Το Θηρίο) ή «Το Τρένο του Θανάτου» διασχίζει ολόκληρο το Μεξικό με τελικό σταθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.Εκατομμύρια μετανάστες και μετανάστριες από το Μεξικό και από χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, σκαρφαλώνουν στο Θηρίο με στόχο να περάσουν τα νότια σύνορα των Η.Π.Α. Σε αυτό το μακρύ ταξίδι συχνά πέφτουν θύματα κυκλωμάτων trafficking, εμπόρων ναρκωτικών, αστυνομικής βίας και εκμετάλλευσης από διεφθαρμένες Αρχές, πέρα από τα συχνά ατυχήματα που παθαίνουν εξαιτίας των ίδιων των συνθηκών ταξιδιού σε ένα τέτοιο τρένο.

Στη διαδρομή του το Θηρίο περνάει από την κωμόπολη Λα Πατρόνα. Από εκεί πήραν και το όνομα «Λας Πατρόνας» κάποιες γυναίκες, οι οποίες καθημερινά μαγειρεύουν και στη συνέχεια πετάνε μερίδες φαγητού στους ανθρώπους που κρέμονται από το τρένο, οι οποίοι συχνά ταξιδεύουν για μέρες ολόκληρες χωρίς φαγητό και νερό. Από το 1995 οι Λας Πατρόνας δίνουν φαγητό στους μετανάστες κάθε μέρα!

Τον πρώτο χρόνο την ομάδα αποτελούσαν 25 γυναίκες, αλλά στη συνέχεια κάποιες απομακρύνθηκαν εξαιτίας απειλών ότι «μπορεί να μπλέξουν επειδή βοηθούν παράνομους μετανάστες». Σήμερα συνεχίζουν σταθερά 14 γυναίκες, στην πλειονότητα τους αγρότισσες που έχουν πάρει τη ζωή τους στα χέρια τους, καθώς οι σύζυγοι τους έχουν πεθάνει ή έχουν επίσης μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. «Καταλάβαμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε στις γραμμές του τρένου, αν θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», αναφέρει μία από τις γυναίκες. «Όχι, από την Εκκλησία. Από τις γραμμές του τρένου».

Τα τελευταία χρόνια το έργο των Λας Πατρόνας έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν δωρεές σε τρόφιμα και ρούχα από κάποια πανεπιστήμια αλλά και από απλούς ανθρώπους. Έτσι, κατάφεραν να επεκτείνουν τη δράση τους δημιουργώντας μία Συλλογική Κουζίνα για τους μετανάστες που συχνά κατεβαίνουν από το τρένο για να τις βοηθήσουν στη διανομή και δεν προλαβαίνουν να ξαναανέβουν.

Επιπλέον, οι γυναίκες αυτές υποδέχονται πολλές μητέρες, οι οποίες ψάχνοντας τα παιδιά τους που αγνοούνται, ακολουθούν τα ίχνη της διαδρομής τους προς τα σύνορα. Οι Λας Πατρόνας συμβάλουν στην αναζήτηση, καθώς κρατάνε ένα αρχείο με τα ονόματα των ανθρώπων που κάνουν στάση εκεί και τρώνε στην Κουζίνα τους.
…………………………

Δείτε οπωσδήποτε και το trailer του ντοκιμαντέρ Llevate mis Amores (All of Me στα αγγλικά), το οποίο αναδεικνύει ακριβώς την προσφορά αυτών των γυναικών. Σύντομα κοντά σας και με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s