Ανακοίνωση της Αναρχικής Ομοσπονδίας του Σαντιάγο

ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μπροστά στην κοινωνική έκρηξη στην περιοχή της Χιλής η Αναρχική Ομοσπονδία του Σαντιάγο δηλώνει:1. Πενήντα μέρες μετά το Κοινωνικό Ξέσπασμα οι λαοί συνεχίζουν σταθεροί στον αγώνα τους. Οι προσπάθειες παροπλισμού μας, η ποινικοποίηση, η τρομοκρατία του Κράτους και η κούραση που χαρακτηρίζει τις τόσες μέρες αντίστασης, δεν υπήρξαν αρκετά για να καθυποτάξουν τη βούληση της τάξης των καταπιεσμένων, η οποία έχει εξεγερθεί για να μη γονατίσει ποτέ ξανά.

Με τρόπο συνεχή και μόνιμο η οργάνωση δυναμώνει, ο κοινωνικός ιστός που εκμηδενίστηκε από τη δικτατορία του Πινοσέτ σήμερα ανοικοδομείται σπιθαμή προς σπιθαμή, σε πλαίσια όπως οι Εδαφικές Συνελεύσεις, οι εδαφικές οργανώσεις και τα συνδικάτα, οι πολιτισμικές δραστηριότητες, οι συλλογικές κουζίνες και μέσα στη διαμαρτυρία ανθίζει η Οργανωμένη Κοινότητα. Οι αγωνιζόμενοι λαοί έχουν δείξει όλη τη δημιουργικότητα και την επαναστατικότητα τους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μία ακούραστη αντίσταση. Συγκινητική ήταν οι διαμαρτυρία εκατομμυρίων γυναικών και εκφραστών της διαφορετικότητας, που φώναζαν στον κόσμο το σύνθημα “Το Κράτος καταπιεστής είναι ένας φαλλοκράτης βιαστής”, του οποίου η ηχώ έγινε αισθητή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο καπιταλισμός και η πατριαρχία τρέμουν μπροστά στην επαναστατικότητα των λαών.

Είναι τρομερά σημαντικό, όλα όσα ζήσαμε σε αυτούς τους μήνες αντίστασης να με μείνουν ως ανέκδοτες ιστορίες ούτε ως κάτι συγκυριακό, γι’ αυτό και είναι υψίστης σημασίας το να δημιουργήσουμε και να δυναμώσουμε τους οργανισμούς της τάξης των καταπιεσμένων όπως συνδικάτα, φοιτητικές ομοσπονδίες και κέντρα, οργανώσεις γυναικών, σεξουαλικές και φεμινιστικές διαφοροποιήσεις, επιτροπές γειτόνων και γνωστών, συντονιστικά υπεράσπισης της γης, του νερού και των εδαφών, οργανώσεις αρχέγονων λαών, κλπ. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε το λαϊκό πρωταγωνιστικό ρόλο και εδραιώνουμε σιγά – σιγά αυτή τη διαδικασία της συσσώρευσης δυνάμεων.

2. Το Κράτος συνεχίζει την πολιτική του τρόμου, εκτείνοντας έτσι τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα εδάφη, κατάσταση η οποία αναδείχτηκε ακόμα και από διεθνείς οργανισμούς με ξεκάθαρα φιλελεύθερη τάση. Οι καταχρήσεις των υπηρετών του είναι απόλυτες και κάθε φορά που η κυβέρνηση μπορούσε, έβγαινε να κανακέψει τα πρωτοπαλίκαρα της που σπέρνουν τον τρόμο, τη βία, τα βασανιστήρια και το βιασμό στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Οι αριθμοί της καταστολής είναι ολοένα και πιο δραματικοί: πάνω από 8.500 συλλήψεις, χιλιάδες βασανισμοί, εκατοντάδες βιασμοί, ασαφείς αριθμοί εξαφανίσεων, καμιά τριανταριά δολοφονίες και περίπου 300 άτομα με τα μάτια τους σακατεμένα. Μας σκοτώνουν, μας εξαφανίζουν, μας βασανίζουν και μας βιάζουν.

Στα παραπάνω προστίθεται η αύξηση των μηχανισμών καταστολής, σε σημείο που επανεντάχθηκαν απόστρατοι αστυνομικοί και επισπεύσθηκε η προαγωγή όσων βρίσκονταν σε διαδικασία “επιμόρφωσης”, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την κατασταλτική παρουσία με αξιοσημείωτο τρόπο. Αν και νομικά δε βρισκόμαστε πλέον σε Καθεστώς Εξαίρεσης, οι αγωνιζόμενοι λαοί μπόρεσαν να διαπιστώσουν το μόνιμο και συγκεκαλυμμένο χαρακτήρα αυτού, μια και η τρομοκρατία του Κράτους συνεχίζει να είναι περισσότερο παρούσα από ποτέ.

Chile_3

3. Επιπρόσθετα, τα κόμματα διαφύλαξης της τάξης αγκαλιάζονται και γιορτάζουν την έκδοση από το σάπιο Εθνικό Κονγκρέσο, νόμων που έρχονται να ποινικοποιήσουν την κοινωνική διαμαρτυρία. Νόμων που θα τιμωρούν με αυστηρές ποινές όσους κάνουν απεργίες, καταλήψεις χώρων ή οργανώνονται για να εξεγερθούν ενάντια σε αυτό το σύστημα κυριαρχίας. Μας απαγορεύεται με αυτόν τον τρόπο κάθε μορφή αποτελεσματικής αντίστασης ενάντια στον Καπιταλισμό και την Πατριαρχία. Από την άλλη, προχωράει η δημιουργία μίας νέα πολιτικής αστυνομίας, η οποία θα διαθέτει μυστικούς πράκτορες ώστε να καταδιώκει, να παρενοχλεί και να δολοφονεί κοινωνικούς αγωνιστές/-τριες και, σα να μην έφτανε αυτό, μεθοδεύεται ένας Νόμος που θα επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν τις υποδομές που διευκολύνουν τη φυγή εμπορευμάτων και τη λεηλασία της φύσης.

Αυτή η κατασταλτική ατζέντα βασίστηκε στις προφανείς ψήφους της Δεξιάς και της “Πρώην Κονσερτασιόν (1) ” – τους αρχιτέκτονες αυτής της δημοκρατίας με άρωμα δακρυγόνων – ωστόσο, επίσης βασίστηκε στις παραλείψεις και τις ψήφους της λεγόμενης “Αριστεράς”: του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Ευρέος Μετώπο (2), από τους οποίους ποτέ δε θα αισθανθούμε προδομέν@, καθώς ποτέ δεν στάθηκαν στο πλάι της τάξης των καταπιεσμένων. Με αυτό επιβεβαιώνουν απλώς αυτό που είναι γνωστό στους δρόμους, ότι δεν είναι παρά ψευδοεπικριτές, λάτρεις της αστικής δημοκρατίας και των προνομίων της, ότι αναζητούν μόνο να θέσουν σε κίνδυνο της ζωές μας και θα χαρούν αν γεμίσουν οι φυλακές με κοινωνικούς αγωνιστές/-τριες.

Οι λαοί διαθέτουν σοφία, γι’ αυτό και κατανοούμε ότι αυτό δεν ήταν ένα “πολιτικό λάθος” όπως τσιρίζουν κάποι@ στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά μία ευθεία κήρυξη πολέμου στην τάξη των καταπιεσμένων. Οι λαοί διαθέτουν μνήμη, γι’ αυτό και ποτέ δε θα ξεχάσουμε ότι αυτοί βοήθησαν την τωρινή κυβέρνηση να μας σφάξει.

4. Η πολιτική κάστα, οι “ειδικευμένοι δημοσιογράφοι” ως σχολιαστές που παρελαύνουν από τις οθόνες της τηλεόρασης, έχουν καταδείξει διάφορες ομάδες ως ευρισκόμενες πίσω από το “πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Χιλή”. Αυτές οι βλακείες προέρχονται από αστικά στόματα, τα οποία ποτέ δεν κατανόησαν τη λαϊκή εξέγερση και τον αδάμαστο χαρακτήρα της. Αυτή η κοινωνική έκρηξη δεν έχει αφεντικά, ούτε αρχηγίσκους, ούτε ηγέτες, είναι η τάξη των καταπιεσμένων στο σύνολο της αυτή που έχει εξεγερθεί απέναντι σε ένα σύστημα που μας απαγορεύει να ζούμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες, που μας αρνείται το νερό και τη γη, που εμπορευματοποιεί τα σώματα και τα εδάφη μας, που μας απαγορεύει τα πάντα.

5. Τέλος, κάνουμε έκκληση για τη συνέχισης της αντίστασης. Σήμερα είναι χιλιάδες οι κρατούμεν@ της κοινωνικής εξέγερσης, οι οποί@ βρίσκονται έγκλειστ@ στις φυλακές της αστικής τάξης, γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα να εξαπλωθεί η αλληλέγγυα δράση και να αγωνιστούμε για την άμεση απελευθέρωση τους. Επίσης, πρέπει να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε το λαϊκό πρωταγωνιστικό ρόλο, δυναμώνοντας και δημιουργώντας κάθε είδους οργανωτικά πλαίσια, τα οποία θα προχωρούν στο χτίσιμο της Οργανωμένης Κοινότητας, ώστε να ορίσουμε την αυτοαπελευθέρωση μας και την πτώση του πατριαρχικού – καπιταλιστικού συστήματος κυριαρχίας καθώς και την αποικιοκρατική στρατηγική του.

Να συνεχίσουμε τον Αγώνα!
Άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων της κοινωνικής εξέγερσης!
Να δυναμώσουμε το Λαϊκό πρωταγωνιστικό ρόλο!
Να ριζώσουμε τον Αναρχισμό!
Να χτίσουμε Οργανωμένη Κοινότητα!
Ζήτω ο αγώνας των λαών!

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΟ

___________________

(1) Η Κονσερτασιόν (στα ελληνικά έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως Συγκέντρωση των Κομμάτων για τη Δημοκρατία), ήταν ένας συνασπισμός αριστερών, κεντροαριστερών και κεντρώων κομμάτων, που συγκέντρωνε το τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο καθεστώς Πινοσέτ και μετά την πτώση της δικτατορίας κυβέρνησε τη Χιλή από το 1990 μέχρι το 2010.

(2) Συμμαχία οργανώσεων της Αριστεράς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s