Πανδημία και απειλή εισβολής στη Βενεζουέλα

Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την μετακίνηση στρατευμάτων στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας. Αυτή τη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί από στρατός ξηράς, μέχρι ελικόπτερα και υποβρύχια. Το μόνο εύκολο, δεδομένου του αριθμού των βορειοαμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Κολομβίας. Ο Τραμπ δικαιολόγησε μάλιστα αυτήν την πρωτοβουλία ως μέρος του «αγώνα ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών». Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι «το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, εξαρτάται από τα κέρδη που αποκομίζει από τα ναρκωτικά, για να διατηρήσει την κατασταλτική του εξουσία».

Την επόμενη μέρα η λεγόμενη Ομάδα της Λίμα τοποθετήθηκε υπέρ του «Πλαισίου Δημοκρατικής Μετάβασης για τη Βενεζουέλα», το οποίο είχε προτείνει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις 31 Μαρτίου. Με αυτήν την τοποθέτηση, έδωσε την έγκρισή της ακόμα και για μία πιθανή εισβολή στη Βενεζουέλα, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας Κυβέρνησης Έκτακτης Ανάγκης, η οποία θα ανέθετε την εξουσία σε ένα Συμβούλιο Κράτους, προτεινόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Ως απάντηση στις παραπλανώ κινήσεις και στο πλαίσιο της διαρκούς επιχείρησης «Μπολιβαριανή Ασπίδα», την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την κινητοποίηση του πυροβολικού της, προκειμένου να υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επίθεση. Κι αυτό, επειδή παρόλο που επίσημα ο Στρατός της Κολομβίας το διαψεύδει, έχουν κυκλοφορήσει βίντεο που δείχνουν βορειοαμερικανικά στρατεύματα να πραγματοποιούν πολεμικές προετοιμασίες σε αγροτική περιοχή της Κούκουτα, πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Σε τι αποσκοπεί η παρουσία των στρατευμάτων στα σύνορα; Γιατί αυτή η προσομοίωση πολέμου; Απλώς για να δημιουργήσει την αίσθηση μιας διαρκούς απειλής ή είναι πιθανή μία στρατιωτική επέμβαση;

Ο κορωνοϊός και η εφαρμογή του δόγματος του σοκ

Δεν είναι αυθαίρετο να σκεφτεί κανείς ότι τα σχέδια στρατιωτικής εισβολής των Η.Π.Α. ίσως να αρχίσουν να γίνονται πράξη, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης μαστίζεται από τη θανάσιμη επιδημία του COVID-19. Πανδημία, πείνα, πόλεμος, όλα συνδυάζονται και λειτουργούν σε έναν στρατηγικό μηχανισμό που έχουν ενορχηστρώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξουν το λαό της Βενεζουέλας. Αυτό που θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας ταινίας τρόμου, αποτελεί τη στρατηγική ενός ψυχολογικού και μηντιακού πολέμου, τον οποίο πραγματοποιεί η κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που προφανώς έκανε ο Τραμπ, ο αντίκτυπος της πανδημίας θα ελαχιστοποιήσει την ικανότητα αντίστασης του βενεζολάνικου λαού ενάντια σε μία ενδεχόμενη εισβολή. Αλλά πάνω απ’όλα, η πανδημία προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε η εισβολή αυτή να πραγματοποιηθεί χωρίς ένα ισχυρό κύμα διαδηλώσεων σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των λατινοαμερικανικών λαών, οι οποίοι θα εξέφραζαν δυναμικά την αντίθεση τους, θα είχε ως αναμενόμενη συνέπεια ένα νέο κύκλο κοινωνικών αγώνων και όχι μόνο ενάντια στην κυβέρνηση Τραμπ. Αυτός ο νέος κύκλος αγώνων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και να εμβαθύνει τη λεγόμενη «κρίση νομιμότητας» των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, αυτών ακριβώς των υποτελών κυβερνήσεων που αποτελούν την αντιδραστική Ομάδα της Λίμα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται εκείνες της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Χιλής, του Περού και βέβαια οι πραξικοπηματίες της Βολιβίας. Όλες αυτές οι κυβερνήσεις τώρα ελπίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να επιβάλουν τα σχέδια τους με πλήρη ατιμωρησία και με το ελάχιστο δυνατό πολιτικό κόστος, ενόσω οι λαοί και οι δυνάμεις των κινημάτων βρίσκονται σε συνθήκες εγκλεισμού και κατ’οίκον περιορισμού εξαιτίας της πανδημίας και ενόσω οι δρόμοι επιτηρούνται από περιπολίες αστυνομικών και στρατιωτών. Ποντάρουν λοιπόν στο ότι ο συλλογικός κοινωνικός πανικός θα παραλύσει τις δυνατότητες οργάνωσης των λαϊκών κινημάτων, προκειμένου αυτά να απαντήσουν με πυγμή σε μία στιγμή μεγάλης αδυναμίας του καπιταλισμού και των κυβερνήσεων του.

bases_usa_colombia
Στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α. στο έδαφος της Κολομβίας

Δυστυχώς, μία πιθανή εισβολή θα επιφέρει μεγάλο κόστος σε ζωές και για το λαό της Κολομβίας, μια και η κυβέρνηση του πολεμοχαρούς Ντούκε είναι διατεθειμένη να κινητοποιήσει στρατεύματα ενάντια στην «αδελφή χώρα» και να μπει βαθιά σε μία πιθανή ένοπλη σύγκρουση. Είναι εξοργιστική η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας με την οποία, όχι μόνο στηρίζει τα σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, αλλά επίσης δηλώνει:

«Για την Κολομβία έχει έρθει η στιγμή να στείλει ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα στους Βενεζολάνους σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να θέσουν τέλος στην κρίση, η οποία τους έχει καταδικάσει τα τελευταία χρόνια στη φτώχεια και τη βία και να επιβεβαιώσουν τη διαθεσιμότητα τους να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, μόλις επανέλθει η δημοκρατία».

Ας ελπίσουμε ότι τα αντανακλαστικά των λαών της περιοχής θα διαψεύσουν τις προσδοκίες για έναν fast – track πόλεμο ενάντια στη Βενεζουέλα και την πρόβλεψη ότι ο συνδυασμός πείνας, πανδημίας και πολέμου και θανάτου, θα προκαλέσει ένα συντριπτικό αποτέλεσμα – σοκ που θα εξουδετερώσει κάθε αντίσταση.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s