Στη βόρεια Κάουκα της Κολομβίας χιλιάδες γυναίκες και άντρες, παιδιά και ηλικιωμένοι των αυτοχθόνων κοινοτήτων Νάσα, από το το Δεκέμβρη του 2014 απελευθερώνουν μέρος των προγονικών τους εδαφών, που έχει υφαρπάξει το εγχώριο και το διεθνές κεφάλαιο των εξορυκτικών εταιριών και των ομίλων του ζαχαροκάλαμου. Οι απελευθερωτές και οι απελευθερώτριες, έχουν καταφέρει να επανακτήσουν χιλιάδες εκτάρια γης και, ενάντια σε ένα μοντέλο «ανάπτυξης» που βασίζεται στις μονοκαλλιέργειες, να καλλιεργήσουν σε αυτήν τρόφιμα, από τα οποία μάλιστα μοιράζουν και στις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων.
Μπροστά σε αυτόν τον αγώνα, το κράτος έχει αντιπαρατάξει την τεράστια στρατιωτική του δύναμη, παραστρατιωτικές ομάδες, καθώς και τη μηντιακή προπαγάνδα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι Νάσα, η στρατηγική της κυβέρνησης
«περιλαμβάνει, τη δημιουργία διεθνοτικών συγκρούσεων με κοινότητες αφροκολομβιανών και αγροτών, την προσπάθεια να μπλοκάρει η διεύρυνση των ιθαγενικών καταφυγίων στα σχέδια εδαφικής διευθέτησης και την πίεση προς τους “ιδιοκτήτες” των χασιέντας, να μην πουλάνε τα κτήματα τους ή να ζητάνε υψηλότατες τιμές, ώστε το κράτος να αδυνατεί να αγοράσει τα εδάφη που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην κοινότητα».
Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι εταιρίες ζαχαροκάλαμου και βιοκαυσίμων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (INCAUCA και ASOCAÑA), σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους στις περιοχές Κορίντο και Καλότο. Τα γεγονότα που σημειώθηκαν είναι τα εξής:
- Στις 25 Απριλίου, σε μία πράξη βαρβαρότητας άνευ προηγουμένου, εργαζόμενοι των παραπάνω εταιριών με εντολή των αφεντικών τους δηλητηρίασαν 19 αγελάδες στη χασιέντα Κανάιμα, στην περιοχή του Καλότο, από τις οποίες μόνο τρεις επέζησαν. Μόλις είχε ολοκληρωθεί η Απελευθέρωση της Γης και οι Νάσα, γιορτάζοντας αυτή τη νίκη έγραφαν: «Σε αυτά τα 400 εκτάρια γης, το καπιταλιστικό τέρας δε θα αντλήσει ξανά ούτε μία σταγόνα από χυμό ζαχαροκάλαμου για την καταστροφική βιομηχανική του δραστηριότητα». Τα συγκεκριμένα εδάφη είναι εμβληματικά για το λαό των Νάσα, γιατί το 1991 στο σημείο εκείνο είχαν δολοφονηθεί 21 μέλη της κοινότητας, στην ιστορική Σφαγή του Ελ Νίλο, η οποία διαπράχθηκε από αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς, με ηθικούς αυτουργούς τους μέχρι πρότινος «ιδιοκτήτες» της Κανάιμα.
- Στις 26 Απριλίου μία ομάδα οκτώ αστυνομικών εισέβαλε στα απελευθερωμένα εδάφη, απείλησε την κοινότητα και άρχισε να πυροβολεί, αφήνοντας πίσω της ένα νεκρό και δύο τραυματίες. Η Ιθαγενική Πολιτοφυλακή τους αιχμαλώτισε χωρίς τη χρήση ούτε ενός όπλου και, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, «χωρίς την παραμικρή προσβολή, σε αντίθεση με αυτό που κάνουν οι ένστολοι όταν συλλαμβάνουν έναν ιθαγενή, χωρικό ή καταπιεσμένο». Μετά από συνέλευση της κοινότητας, αποφασίστηκε η απελευθέρωση τους, με την προειδοποίηση ότι την επόμενη φορά που αστυνομικοί κάνουν κάτι τέτοιο, θα καταστραφεί ο οπλισμός τους.
- Την Πρωτομαγιά διαπράχθηκε μία ακόμα σοβαρότερη επίθεση, αυτή τη φορά στο Καταφύγιο Γουέγιας του Καλότο, το οποίο υποτίθεται πως είναι προστατευόμενη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να εισέλθουν οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, παραβίασαν τα εδάφη της κοινότητας και απείλησαν τρεις απελευθερώτριες της γης που φρόντιζαν τα ζώα που αναρρώνουν από τη δηλητηρίαση ότι θα τις διαμελίσουν, ενώ πυροβόλησαν και έναν απελευθερωτή, τον οποίον και τραυμάτισαν. Η Πολιτοφυλακή αλλά και οι γειτονικές κοινότητες έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να περικυκλώσουν και να αιχμαλωτίσουν 27 στρατιωτικούς και οι 4 αστυνομικούς, τους οποίους παρέδωσαν στα ελεγκτικά σώματα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως τους ζητήθηκε, «σαν ένδειξη ανθρωπισμού».
- Σήμερα ο Κολομβιανός Στρατός μέσω δελτίου τύπου ψεύδεται απροκάλυπτα στιγματίζοντας τους Απελευθερωτές της Γης ως ανήκοντες σε μια διάσπαση των FARC που δεν έχει αφοπλιστεί.
Μανιφέστο προς την Εθνική και τη Διεθνή Κοινότητα
Σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι ιθαγενείς κοινότητες της Κάουκα δηλώνουν:
«[…] Επαναλαμβάνουμε ότι η ιθαγενής κοινότητα που απελευθερώνει τη Μητέρα Γη δε συνεργάζεται με καμία ένοπλη ομάδα ούτε επιτρέπει την παρουσία τους αντιθέτως, και αυτές οι ομάδες μας δολοφονούν, μας στιγματίζουν και μας κυνηγάνε.
Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν μέρος ενός συστηματικού σχεδίου εξόντωσης των ιθαγενών λαών της Κολομβίας, στο οποίο σημειώνονται απειλές, επιθέσεις, διώξεις, μάχες εν μέσω αμάχων πληθυσμών, στιγματισμός, εξαναγκαστικές στρατολογήσεις και δολοφονίες, που συνάδουν με τις πολιτικές διάλυσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, οι οποίες οξύνουν τη φτώχεια.
Αυτήν την πραγματικότητα την διαβεβαιώνουμε με τα ακόλουθα στοιχεία: από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί 10 ιθαγενείς της διαδικασίας Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης και πολλοί άλλοι, επειδή διεκδικούσαν θεμελιώδη δικαιώματα σε όλα τα εδάφη της Κάουκα, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εδάφη του Κορίντο, Λόπες Αντέντρο, στα Καταφύγια Γουέγιας και Άγουας Τίμπιας, στο Πουρασέ, όλοι αυτοί από τη χρήση όπλων των δυνάμεων ασφαλείας (Στρατού, ESMAD και Αστυνομίας). Αυτή η κατάσταση σήμερα επιβαρύνεται, επειδή σε καιρούς καραντίνας οι δυνάμεις ασφαλείας με την πολεμική τους δράση μας υποχρεώνουν να αφήσουμε τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στη μετάδοση της βιολογικής ασθένειας που σκοτώνει την ανθρωπότητα.
Ο αγώνας μας για την Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης, υπακούει σε μία μεγάλη ανάγκη για εδάφη, την οποία εκφράζουν οι 31.000 οικογένειες της Βόρειας Κάουκα, χωρίς να υπολογίσουμε την ανάγκη για εδάφη των υπολοίπων περιοχών της ιθαγενούς Κάουκα.
Προς το παρόν έχουμε 80.000 εκτάρια σε κατοχυρωμένα Καταφύγια, από τα οποία το 27% (24,465 εκτάρια) προσφέρονται για γεωργική εκμετάλλευση, το 25% είναι δασικού χαρακτήρα, ιεροί τόποι και αποθέματα νερού.
Η καλλιεργήσιμη γη που υπάρχει, είναι στη διάθεση 31.000 οικογενειών της Βόρειας Κάουκα, δηλαδή, κάθε οικογένεια πρέπει να ικανοποιήσει όλες τις βασικές της ανάγκες σε μία έκταση 0,78 εκταρίων.
Ως κίνημα ιθαγενών της Κάουκα αυτή τη στιγμή συμβιώνουμε με όλους τους Καουκανούς σε μία έκταση 3.089.755 εκταρίων από τα οποία τα ιθαγενικά εδάφη αποτελούνται από 544.900 εκτάρια, από τα οποία 53.000 αλληλοεπικαλύπτονται.
Η ζώνη των πάραμος αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 85,451 εκταρίων και η περιοχή με πλαγιές με κλίση άνω του 30% αντιστοιχεί σε 203.960 εκτάρια.
Επαναλαμβάνουμε ότι από τα 544.900 εκτάρια, τα 342.914 δεν είναι αξιοποιήσιμα για γεωργικές δραστηριότητες, δηλαδή μόνο 201.986 εκτάρια είναι ημιγόνιμες γαίες στα τρία θερμικά επίπεδα της Κάουκα.
Το ιθαγενές κίνημα της Κάουκα και της Βόρειας Κάουκα επιβεβαιώνουμε τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή της Απελευθέρωσης στην οποία μας έχουν προσανατολίσει οι ηλικιωμένοι της κοινότητας μας μέσα από τις ειρηνικές πρακτικές της ιθαγενικής σοφίας, την πολιτική πλατφόρμα του Περιφερειακού Ιθαγενούς Συμβουλίου της Κάουκα (CRIC), τα συνέδρια, τις συνελεύσεις και τις συλλογικές αποστολές. Συνεχίζουμε την άσκηση της απελευθέρωσης της Μητέρας Γης μας από τα νύχια του άγριου καπιταλισμού που μας φέρνει μόνο βιολογικό, στρατιωτικό, ένοπλο, κοινωνικό, πολιτισμικό, πολιτικό και οικονομικό πόλεμο, γεννώντας την εξαθλίωση στις κοινότητες.
Καλούμε τους Αφροκολομβιανούς αδερφούς μας, τους αγρότες συντρόφους μας και όλα τα τμήματα του μιγάδικου πληθυσμού, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί, ανανεώνοντας τις πνευματικές, πολιτισμικές, ιδεολογικές και οικονομικές μας δυνάμεις, στο πλαίσιο των οργανωτικών δομών μας, με στόχο να συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη το λόγο της προγονικής σοφίας μας και με αυτόν τον τρόπο να εναρμονίσουμε και να εξισορροπήσουμε τις δρόμους που θα μας οδηγήσουν στο να εξουδετερώσουμε αυτόν τον άγριο καπιταλισμό, που σήμερα έχει υποβάλει το ανθρώπινο είδος σε μία βιολογική σύγκρουση με κάθε έννοια, δημιουργώντας άλλη μία πανδημία, που έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων παιδιών, γυναικών, αντρών και ηλικιωμένων σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.
Από αμνημονεύτων χρόνων, οι ιθαγενείς λαοί του κόσμου, ξέρουμε ότι η φυσική ζωή είναι δυνατή εάν καταλάβουμε, νιώσουμε και ερμηνεύουμε τις φωνές του νερού, του αέρα, των βουνών, της ζούγκλας, των πάραμος, των μικρών και μεγάλων ζώων, που χωρίς να είναι κάποιο πάνω από τα άλλα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του θαυμαστού ιστού της ζωής και μέρα με τη μέρα αλληλεπιδρούν με τον κόσμο του σύμπαντος και το αποτέλεσμα αυτού είναι η αρμονία, η ισορροπία και η συνέχεια της επιβίωσης.
Απαιτούμε από τον κύριο πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και από όλους τους θεσμούς του κολομβιανού κράτος να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην εδαφική επικράτεια, το δικαίωμα στις αυτόνομες δικαιοδοσίες, τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της Μητέρας Γης, τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν στη νομοθεσία των διεθνών οργανισμών, όπως η έγκαιρη, ελεύθερη και ενήμερη διαβούλευση.
Καλούμε όλα τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα, τοπικά, της νοτιοδυτικής Κολομβίας αλλά και ολόκληρης της χώρας να βοηθήσουν ώστε να προχωρήσει η πολιτική μας πρόταση του “BUEN VIVIR” του κολομβιανού λαού, για να συνεχίσουμε στην εθνική Μίνγκα για την υπεράσπιση της ζωής, των εδαφών, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
Τέλος, το ιθαγενές κίνημα της Κάουκα, καλεί εκ νέου την κολομβιανή κυβέρνηση σε μία δημόσια συζήτηση ενώπιον της χώρας, για να μιλήσουμε για όλα τα δομικά προβλήματα, ειδικά τη διαφθορά και την παράνομη κατασκοπεία όλων των κοινωνικών οργανώσεων και όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για τις εξοντωτικές πολιτικές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που έχουν επιβληθεί στην Κολομβία.
ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΟΥΚΑ»