​Μανιφέστο για την απελευθέρωση των γυναικών πολιτικών κρατουμένων στη Νικαράγουα

Από τη Διεθνή Φεμινιστική Εξέδρα

Υψώνουμε τις φωνές μας εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας και αγκαλιάζοντας τον λαό της Νικαράγουας, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τι φεμινίστριες που είναι πρωτοπόρες στο να διεκδικούν δικαιώματα και να καταγγέλλουν αδικίες, περίπου τέσσερα χρόνια από την «εξέγερση του Απρίλη», όταν οι πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους για να απαιτήσουν δημοκρατία, δικαιοσύνη και ελευθερία.

Σήμερα εκδηλώνουμε τη βαθιά μας ανησυχία και αγανάκτηση για την αιχμαλωσία στην οποία έχουν υποβληθεί η Εσπεράνσα Σάντσες, η Κάρλα Εσκομπάρ, η Χούλια Ερνάντες, η Κριστιάνα Τσαμόρο, η Βιολέτα Γκρανέρα, η Ταμάρα Ντάβιλα, η Σουγιέν Μπαραόνα, η Ντόρα Μαρία Τέγιες, η Άνα Μαργκαρίτα Βιχίλ, η Φερνάντα Φλόρες, η Μαρία Οβιέδο, η Νίδια Μπαρμπόσα, η Έβελυν Πίντο και η Σαμάνθα Χιρόν. 14 γυναίκες μεταξύ των 170 και πλέον φυλακισμένων ατόμων, που κρατούνται επειδή ασκούσαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία σκέψης, έκφρασης και οργάνωσης και επειδή απαιτούσαν δικαιοσύνη.

Συντασσόμαστε με τις καταγγελίες για τις συνθήκες βασανιστηρίων στις οποίες υποβάλλονται οι πολιτικές κρατούμενες. Η Εσπεράνσα, η Χούλια και η Κάρλα, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν το 2020 σε ποινές μεταξύ 10 και 18 ετών φυλάκισης. Η Ταμάρα, η Άνα Μαργκαρίτα, η Ντόρα Μαρία και η Σουγιέν συμπληρώνουν πάνω από 8 μήνες σε πλήρη απομόνωση. Όπως και τα υπόλοιπα φυλακισμένα άτομα, έχουν χάσει βάρος, κρατούνται στο σκοτάδι η σε φως 24 ώρες το 24ωρο, δεν έχουν φυσικό φως, δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας, ανάγνωσης ή γραφής και υποβάλλονται σε διαρκείς ανακρίσεις. Η Βιολέτα έχει μια σοβαρή οδοντιατρική πάθηση, για την οποία δεν έλαβε φροντίδα, γεγονός που προκάλεσε την απώλεια της οδοντοστοιχίας της. Εξαιτίας του φύλου τους οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες σε πρόσθετες μορφές κακοποίησης: κάποιοι επιδιώκουν να τις κάνουν να νιώσουν ενοχές που είναι μακριά από τα παιδιά τους, έχουν δεχτεί κάθε είδους προσβολές, ενώ η σεξουαλική βία είναι μία διαρκής απειλή που καραδοκεί.

Τα βασανιστήρια επεκτείνονται και στους συγγενείς τους, με την απαγόρευση, τον περιορισμό ή την επιτήρηση των επισκέψεων, με το να μην τους επιτρέπεται να παραδώσουν στις κρατούμενες μια φωτογραφία ή ένα γράμμα από τα παιδιά τους ή από άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Τα δικαιώματα των παιδιών των κρατούμενων προσώπων επίσης παραβιάζονται, με το να υποφέρουν και να έχουν το τραύμα της απώλειας της αγκαλιάς και της φροντίδας των γονέων τους. Οι κρατούμενες και οι συγγενείς τους ζουν με την αγωνία και τον φόβο των μη αναστρέψιμων βλαβών και τον διαρκή κίνδυνο μιας μοιραίας κατάληξης, όπως συνέβη με τον θάνατο στη φυλακή του Ούγκο Τόρες, εξαιτίας της κακοποίησης και της άρνησης να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

Παρατηρούμε με ανησυχία ότι, αντί να αναζητά μια ειρηνική διέξοδο στην κρίση και αντί να μετριάσει την καταστολή και την κατάχρηση εξουσίας, το καθεστώς της Νικαράγουας, με αμφίβολη τη νομιμότητά του μετά την απάτη των εκλογών του περασμένου Νοέμβρη, αυξάνει την καταστολή και τις στημένες δικαστικές διώξεις, χωρίς τις ελάχιστες νομικές και συνταγματικές εγγυήσεις.

Ως γυναίκες και ως οργανώσεις που δεσμευόμαστε να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία συνείδησης και τη δημοκρατία, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε ούτε να παραμείνουμε αδιάφορες. Ως Διεθνής Φεμινιστική Εξέδρα απαιτούμε από τις αρχές της Νικαράγουας:

• Να απελευθερώσουν άμεσα τις 14 γυναίκες πολιτικές κρατούμενες, καθώς και τ@ υπόλοιπ@ 170 πολιτικ@ κρατούμεν@
• Ενόσω παραμένουν φυλακισμένα, όλα τα άτομα να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις που ισχύουν για τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους και να σταματήσει κάθε απάνθρωπη μορφή κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων
• Για τα άτομα τρίτης ηλικίας και για όσα πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρον του κατ’ οίκον περιορισμού
• Να ακυρωθούν οι δίκες και οι καταδίκες εναντίον τους, οι οποίες στερούνται νομιμότητας και συνταγματικών εγγυήσεων και οι οποίες επιδιώκουν να μετατρέψουν σε εγκλήματα το δικαίωμά τους στην ελευθερία σκέψης, έκφρασης, οργάνωσης και απαίτησης για δικαιοσύνη.

Από τη διεθνή κοινότητα ζητάμε ενσυναίσθηση και μαχητικότητα, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει τον λαό στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην οδυνηρή κοινωνικοπολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνει η Νικαράγουα.

ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ!

Ακολουθούν τα ονόματα φεμινιστικών συλλογικοτήτων που στηρίζουν το κείμενο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s