9 Απριλίου 1948: η ημερομηνία που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Κολομβίας

Πριν από 70 χρόνια ακριβώς, δολοφονήθηκε στην Μπογκοτά ο ριζοσπάστης ηγέτης Χόρχε Ελιέσερ Γαϊτάν.

Σίγουρος νικητής των επερχόμενων εκλογών του 1950, καλούσε στους δημόσιους λόγους του το λαό να εξεγερθεί ενάντια στην οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας. Ο ίδιος πίστευε ότι δε θα τον δολοφονούσαν, καθώς, σε μία από τις γνωστές του δηλώσεις, είχε πει: «Η ολιγαρχία δεν πρόκειται να με σκοτώσει, επειδή γνωρίζει ότι θα φέρει τέτοια αναταραχή, που η χώρα θα χρειαστεί πάνω από 50 χρόνια να επανέλθει στην ηρεμία».

Η ιστορία δείχνει ότι η χώρα δεν επέστρεψε ποτέ στην ηρεμία. Την ίδια μέρα της δολοφονίας του Γαϊτάν, ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις, που έμειναν γνωστές με την ονομασία «Μπογοτάσο», αποτέλεσμα των οποίων ήταν περίπου 3.000 νεκροί και εκατοντάδες κατεστραμμένα κτήρια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η δολοφονία του Γαϊτάν θεωρείται ως ορόσημο για τη μετάβαση της Κολομβίας στην περίοδο της “La Violencia”, η οποία ήταν μία πενταετία ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ οπαδών του Φιλελεύθερου και του Συντηρητικού Κόμματος.

BoteroΗ βία, όπως απεικονίζεται σε γνωστό πίνακα του Φερνάντο Μποτέρο

Η περίοδος αυτή έδωσε τη θέση της στην εποχή η οποία έχει μείνει γνωστή με το όνομα «εσωτερική ένοπλη σύγκρουση», καθώς τη δεκαετία του 1960 γεννήθηκαν οι γνωστές αντάρτικες ομάδες FARC και ELN – και όχι μόνο αυτές- στη συνέχεια οι παραστρατιωτικές ομάδες και λίγο αργότερα οι νάρκος.

Σήμερα, στην εποχή της υποτιθέμενης «μετασύγκρουσης», η βία είναι πανταχού παρούσα και ιδιαίτερα η κρατική βία, όπως μαρτυρά ο αριθμός των 500 και πλέον αγωνιστών και αγωνιστριών που έχουν δολοφονηθεί από την υπογραφή της Συμφωνίας Ειρήνης μέχρι σήμερα.

……………………….

Για μία αρχική κατανόηση της πολύπλοκης κολομβιανής σύγκρουσης, δείτε εδώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s