«Θέλουν να σβήσουν τη φωνή του λαού Νάσα»

Δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε να εξελίσσεται ένα σχέδιο εξόντωσης του ιθαγενούς λαού Νάσα, ενός λαού που αγωνίζεται να προστατεύσει τη γη και το νερό, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να τα παραχωρήσει στην αγροτοβιομηχανία.

Την δολοφονία του αγωνιστή Έντουιν Ντάγκουα και την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Χερμάν Βαλένσια διαδέχτηκε το χθεσινό σαμποτάζ στο ραδιοφωνικό σταθμό των Νάσα Radio Pa´yumat.

daños-en-instalaciones-de-radio-payumat-1

Η Ένωση Ιθαγενών Συμβουλίων της Βόρειας Κάουκα (ACIN) εξέδωσε την εξής καταγγελία:

«… Η επίθεση σε ένα μέσο επικοινωνίας των ιθαγενών, το οποίο είχε παίξει θεμελιώδη ρόλο στα καλέσματα σε κινητοποιήσεις των κοινοτήτων, είναι ένα γεγονός αρκετά σοβαρό. Αυτό που επιδιώκεται, είναι να διαρραγεί κάθε δίοδος επικοινωνίας και να καταδικαστούν οι κοινότητες μας σε απομόνωση, καθώς για πολλές από αυτές το ραδιόφωνο είναι το μοναδικό μέσο πληροφόρησης. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να αποδυναμωθεί η διαδικασία μας (η Απελευθέρωσης της Γης).

Πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα από το δίκτυο επικοινωνιών και το Radio Pa´yumat, με το να καταγγέλλουμε εδώ και καιρό τις κάθε είδους απειλές εναντίον της οργάνωσης μας και του ιθαγενούς κινήματος γενικά, πραγματοποιούμε μία άσκηση συνειδητοποίησης των κοινοτήτων, με στόχο την ενδυνάμωση του ελέγχου και της υπεράσπισης των εδαφών μας.

Τα γεγονότα αυτά λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του κύματος βίας που πλήττει τη Βόρεια Κάουκα, εντός του οποίου, διάφοροι ένοπλοι παράγοντες στιγματίζουν την οργάνωση μας και όσους συμπορευόμαστε μαζί της, μας ανακηρύσσουν στρατιωτικό στόχο, ορίζουν τιμές για τα κεφάλια μας, δολοφονούν ηγέτες και μέλη των κοινοτήτων μας, επειδή υπερασπίζονται τα εδάφη μας. Εμείς οι ιθαγενείς που ασχολούμαστε με το κομμάτι της επικοινωνίας, έχουμε κουραστεί κάθε μέρα να πρέπει να μεταφέρουμε ειδήσεις θανάτου, αίματος και πόνου στις κοινότητες μας…»
…………………….

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα του λαού Νάσα και το ιστορικό της σύγκρουσης στην περιοχή της Κάουκα, διαβάστε αναλυτικό κείμενο στο 26ο τεύχος του περιοδικού Ευτοπία που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s